U trendu

Kansino: Druga doza nakon Ε‘est meseci, efikasnost do 90 odsto

PEKING – Kineska kompanija specijalizovana za vakcine „Kansino bajolodΕΎiks“ (CanSino Biologics) saopΕ‘tila je da efikasnost njene vakcine protiv Kovid19 u jednoj dozi moΕΎe vremenom pasti, mada bi trebalo da ima stopu od 50 odsto ili viΕ‘e najmanje pet do Ε‘est meseci nakon imunizacije.

„Druga doza data učesnicima ispitivanja Ε‘est meseci nakon njihove prve injekcije mogla bi pruΕΎiti značajnu zaΕ‘titu, jer sedam do deset puta poveΔ‡ava nivo antitela i efikasnost vakcine ide i preko 90 odsto“, rekao je DΕΎu Tao, glavni naučnik te kompanije, u internet prezentaciji o kojoj je Rojters juče izvestio, navodi Gardijan.

Kompanija je u februaru saopőtila privremene podatke koji su pokazali da je vakcina efikasna 68,83 odsto u sprečavanju simptoma Kovid-19 dve nedelje nakon vakcinacije, ali je stopa pala na 65,28 odsto nakon četiri nedelje.

Gardijan prenosi da je ova kineska vakcina odobrena u Kini, Pakistanu, MaΔ‘arskoj i Meksiku, a Kansino planira kliničko ispitivanje u Kini za verziju vakcine koja se primenjuje inhalacijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.