U trendu

Kansino: Druga doza nakon šest meseci, efikasnost do 90 odsto

PEKING – Kineska kompanija specijalizovana za vakcine „Kansino bajolodžiks“ (CanSino Biologics) saopštila je da efikasnost njene vakcine protiv Kovid19 u jednoj dozi može vremenom pasti, mada bi trebalo da ima stopu od 50 odsto ili više najmanje pet do šest meseci nakon imunizacije.

„Druga doza data učesnicima ispitivanja šest meseci nakon njihove prve injekcije mogla bi pružiti značajnu zaštitu, jer sedam do deset puta povećava nivo antitela i efikasnost vakcine ide i preko 90 odsto“, rekao je Džu Tao, glavni naučnik te kompanije, u internet prezentaciji o kojoj je Rojters juče izvestio, navodi Gardijan.

Kompanija je u februaru saopštila privremene podatke koji su pokazali da je vakcina efikasna 68,83 odsto u sprečavanju simptoma Kovid-19 dve nedelje nakon vakcinacije, ali je stopa pala na 65,28 odsto nakon četiri nedelje.

Gardijan prenosi da je ova kineska vakcina odobrena u Kini, Pakistanu, Mađarskoj i Meksiku, a Kansino planira kliničko ispitivanje u Kini za verziju vakcine koja se primenjuje inhalacijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.