U trendu

Karla del Ponte: Erdogana treba optužiti za ratne zločine

Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte smatra da bi protiv turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana trebalo pokrenuti istragu i optužiti ga za ratne zločine zbog ofanzive njegove zemlje u Siriji.

Karla del Ponte je u intervjuu za švajcarski list Švajc am vohenende rekla da je turskom intervencijom prekršeno međunarodno pravo i obnovljen sukob u Siriji, prenosi Rojters.

„Trebalo bi otvoriti istragu protiv njega i on bi trebalo da bude optužen za ratne zločine. Ne bi trebalo dozvoliti da se izvuče bez kazne“, rekla je Karla del Ponte, bivša glavna tužiteljka Međunarodnog tribunala u Hagu, koja je procesuirala ratne zločine u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji. Del Ponteova je bila i deo istražne komisije UN o Siriji, ali je ostavku podnela zbog, kako je rekla, nekažnjivosti zločina.

Ocenila je da je „neverovatno“ da Erdogan može da napadne sirijsku teritoriju kako bi „uništio Kurde“.

Ankara je saopštila da je njena ofanziva, koja je pokrenuta nakon što su se američki vojnici povukli sa pograničnog područja između Sirije i Turske, isključivo usmerena na kurdske snage iz takozvane Narodne zaštitne jedinice.

Turska na pripadnike Narodne zaštitne jedinice gleda kao na teroriste i tvrdi da su oni povezani sa kurdskim pobunjenicima koji deluju na jugoistoku Turske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)