U trendu

Kartum: Dve osobe poginule u eksploziji na aerodromu

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da je situacija u Kartumu „nestabilna“, dok mediji javljaju da su dve osobe poginule u eksploziji na aerodromu u glavnom gradu Sudana.

U Kartumu od jutros neprestano odjekuju eksplozije i čuje se paljba nakon nekoliko dana napetosti između snaga pobunjenika i vojske te države.

Do sukoba dolazi pošto su tenzije između vojske i Snaga za brzu podršku (RSF) eskalirale što je dovelo do odlaganja potpisivanja sporazuma za ponovno pokretanje demokratizacije Sudana.
Bi-Bi-Si (BBC) izveštava da su dve osobe poginule kada je granata pogodila putnički avion na aerodromu.

Sudanska vojska je saopštila da nisu tačne tvrdnje pobunjenika RSF o tome da su preuzeli kontrolu nad aerodromom.

U saopštenju se navodi da vojska i dalje kontroliše sve baze i aerodrome u državi dok su se na nebu nad Kartumom mogli videti avioni zvanične vojske.

Blinken, koji je trenutno na svom prvom službenom putu u Vijetnamu, izjavio je da postoje strane koje se bore protiv napretka koji je u Sudanu postignut u pravcu formiranja civilne vlade, navodi Rojters.

Američki ambasador u Sudanu Džon Godfri napisao je na svom Tviter nalogu da je eskalacija tenzija „unutar vojne komponente izuzetno opasna“ i hitno je pozvao obe strane da zaustave sukobe.

„Stigao sam kasno sinoć u Kartum i probudio se od duboko uznemirujućih zvukova pucnjave i borbe“, napisao je ambasador dodajući da se osoblje ambasade krije.

Ruska ambasada u Sudanu zabrinuta je zbog „eskalacije nasilja“ i poziva na prekid vatre i pregovore, javila je državna ruska novinska agencija RIA.

Ambasada je saopštila da je atmosfera u Kartumu napeta, da su ruske diplomate na bezbednom i pozvala svoje građane na oprez.

RSF je jutros saopštio da je vojska Sudana napala njene snage u jednoj od vojnih baza u Južnom Kartumu, javlja Asošiejted pres.

U saopštenju se navodi da je vojska napala bazu lakim i teškim oružjem. Vojska je saopštila da borci RSF-a pokušavaju da zauzmu vojni štab.

Izgleda da je najproblematičnije pitanje neuspelog sporazuma kako u vladine trupe integrisati Snage za brzu podršku (RSF) koje se uglavnom sastoje od bivših policajaca.

U pozadini je borba za vlast koja deli najviše lidere, generala Burhanea i njegovog zamenika Mohameda Hamdanea Dagloa, poznatog kao „Hemeti“, šefa FSR-a.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.