U trendu

Kašćelan: Premijer i Abazović da se izvine Cetinjanima

CETINJE – Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan pozvao je premijera i potpredsednika vlade, Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića da upute izvinjenje Cetinjanima iz, kako je naveo, najmanje pet razloga.

Kašćelan smatra da Krivokapić i Abazović treba da se izvine Cetinjanima najpre zbog prekomerne upotrebe sile – upotrebe gumenih metaka i zasipanja građana suzavcem tokom protesta protiv ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

Kao jedan od razloga naveo je i to što su učesnike, kako navode, mirnih protesta nazvali kriminalcima.

Izvinjenje dvojice zvaničnika, prema rečima Kašćelana, treba da usledi zbog toga što su „bez valjanog povoda naredili napad na građane koji su koristili Ustavom i međunarodnim aktima garantovano osnovno ljudsko pravo na mirno okupljanje i protest…:.

Kašćelan tvrdi i da su Krivokapić i Abazović stali na stranu jedne, kako navodi, verske zajednice i njenih poštovalaca, zanemarujući bez osećaja ikakve odgovornosti bezbednosne procene službi i interese ostalih građana Crne Gore, među kojima nisu samo pravoslavni Crnogorci.

I kao poslednji razloga za izvinjenje Krivokapića i Abazovića Cetinjanima, Kašćelan bavodi to što su, kako tvrdi, državne resurse stavili na raspolaganje verskoj zajednici.

„Podrška ustoličenju mitropolita SPC na Cetinju s vojnim helikopterom ne predstavlja vršenje državne funkcije, već je isključivo kršenje Ustava i zakona ove zemlje, koji su obavezujući i za nosioce vlasti“, saopštio je Kašćelan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.