U trendu

Kaspijske zemlje se usaglasile oko vojne saradnje

AŠHABAD – Predsednici Rusije Vladimir Putin, Irana Ebrahim Raisi, Azerbejdžana Ilham Alijev, Kazahstana Kasim Žomart Tokajev i Turkmenistana Serdar Berdimuhamedov na šestom samitu kaspijskih država u Ašhabadu potvrdili su da neće ustupati svoju teritoriju drugim državama za agresiju na bilo koju od kaspijskih država.

„Predsednici su ponovo potvrdili da će se aktivnosti priobalnih država u Kaspijskom moru odvijati na osnovu principa nepružanja svoje teritorije drugim državama za izvršenje agresije i druge vojne akcije protiv bilo koje druge kaspijske države“, navodi se u zajedničkom završnom saopštenju šestog Kaspijskog samita, prenose RIA Novosti.

Petorica lidera su ponovo potvrdila da neće tolerisati prisustvo oružanih snaga koje ne pripadaju kaspijskim državama u Kaspijskom moru.

Učesnici samita su se saglasili i da će obezbediti stabilan balans naoružanja kaspijskih država, izgradnju vojne infrastrukture u razumnoj meri i da će uzimati u obzir interese i bezbednost svake od njih, navode RIA Novosti.

Potvrđen je princip međusobnog poštovanja u sferi vojnih aktivnosti i dogovoreno zajedničko delovanje u cilju jačanja regionalne bezbednosti i stabilnosti, uključujući i poštovanje zaključenih međunarodnih ugovora.

Na samitu je dogovoreno da će Azerbejdžan do kraja ove godine biti domaćin konferencije potpisnica Teheranskih konvencija o očuvanju ekosistema Kaspijskog mora, navodi TAS S.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar