U trendu

Katalonija: Usuglašena rezolucija za put ka samoopredeljenju

BARSELONA – Tri stranke koje se zalažu za nezavisnost Katalonije, a koje u regionalnom parlamentu u Barseloni imaju 70 od 135 mesta, usuglasile su se danas oko teksta rezolucije kojom nameravaju da nastave „put prema samoopredeljenju“.

Time su dale zajednički odgovor na presudu španskog Vrhovnog suda koji je pre 11 dana osudio 12 katalonskih čelnika zbog organizovanja zabranjenog referenduma o nezavisnosti 2017. godine.

Deklaracija nije obavezujući dokument, već njime katalonski zagovornici nezavisnosti žele da pokažu da je izjašnjavanje na referendumu volja naroda.

U tekstu se „brani pravo na samoopredeljenje i suverenitet naroda Katalonije kako bi mogao da odredi svoju političku budućnost“, prenela je Hina.

Zajedno za Kataloniju (JxCat), Katalonska republikanska levica (ERC) i Kandidatura narodnog jedinstva (CUP) poslaće rezoluciju na glasanje u katalonski parlament te je onde usvojiti budući da imaju većinu glasova.

Ona je suprotna odredbi Vrhovnog i Ustavnog suda koji su u svojim presudama naveli kako španski ustav ne dopušta referendum o nezavisnosti.

No predsednik katalonskog parlamenta Rožer Torent, član ERC-a, odobrio je glasanje o deklaraciji.

„Preuzećemo sve moguće posledice, pravne i lične, kako bi se u parlamentu moglo govoriti o svemu“, izjavio je Torent.

Opozicione stranke koje zagovaraju celovitost Španije u katalonskom parlamentu poručile su kako je deklaracija „dimna zavesa“ u cilju prikrivanja razlika među trima strankama za nezavisnost.

Danima se iščekivao zajednički odgovor triju stranaka, no zbog njihovog različitog mišljenja kako odgovoriti na zatvorske kazne od 9 do 13 godina osuđenim čelnicima, nije bilo jedinstvenog stava.

Stranke su pojedinačno davale izjave u kojima su kritikovale presude.

Ulične proteste su pak organizovala različita civilna udruženja i sindikati.

Predsednik katalonske vlade Kvim Tora poručio je da su im birači dali mandat za sprovođenje novog referenduma te da moraju ispoštivati tu volju.

Tora je prošle sedmice rekao da će braniti ideju o organizovanju novog referenduma i uspostavljanju republike do kraja svog mandata u decembru 2021. godine.

Tokom vikenda je nekoliko puta pozvao španskog premijera Pedra Sančesa na pregovore no ovaj je to odbio.

Sančes je poručio da španski ustav ne dopušta referendum.

Juče je napustio Barselonu nakon jednodnevne posete policiji ne sastavši se sa Torom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar