U trendu

Katar: Počeli mirovni pregovori za Avganistan

DOHA – Današnjom svečanom ceremonijom u katarskoj prestonici Dohi počeli su mirovni pregvori između vlade Avganistana i pobunjenika talibana koji bi trebalo da donesu mir Avanistanu devastiranom tokom 20-godišnjeg građanskog rata u kome su život izgubile desetine hiljada ljudi.

Konflikt u Avganistanu je istovremeno i najduža američka vojna operacija u inostranstvu tokom koje su se u Beloj kući promenila tri predsednika.

Ceremonija je počela u 9.00i po lokalnom vremenu deklamovanjem delova Kurana i uvodnim, pozdravnim govorom šef katarske diplomatije Mohameda bin Abdulrahmana Al Tanija.

Glavni pregovarači su predsedavajući avganistansklog mirovnog saveta Abdulah Abdulah, lider političkog krila talibana mula Baradar Akund i američki državni sekrertar Majk Pompeo, preneo je Rojters.

Iz diplomatski izvora stižu procene da je uspeh to što su predstavnici sukobljenih strana pristali da zajedno sednu za pregovarački sto, ali i sumnje da će put do mira biti trnovit.

Ovi mirovni pregovori su deo sporazuma koji su potpisali talibani sa SAD u februaru ove godine, kojim je predviđeno povlačenje većeg dela američkog vojnog kontingenta iz Avganistana do novembra ove godine.

„Snage talibana moraće da obustave oružane akcije protiv snaga vlade u Kabulu i civilnog stanovništva, što su do sada odbijali lideri ovog pobunjeničkog pokreta“, ukazuju evropske diplomate.

„Rešenje nam neće stići sa bojnog polja, to svi znamo“, predočila je Debora Lajon, specijalna izaslanica UN za Avganistan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.