U trendu

Kazna od 40 meseci zatvora za Rodžera stona, saveznika predsednika SAD (VIDEO)

Rodžeru Stounu, dugogodišnjem prijatelju i savezniku predsednika SAD Donalda Trampa, izrečena je zatvorska kazna u trajanju od četrdeset meseci po optužbama za laganje Kongresa, uticaja na svedoke i opstrukciju pravde u istrazi o ruskom mešanju u predsedničke izbore 2016, prenosi Glas Amerike.

On je u novembru 2019. osudjen po ukupno sedam tačaka optužnice a kazna mu je izrečena juče.

Ejmi Berman Džekson, sudija Federalnog okružnog suda, prilikom obrazlaganja presude, izjavila je da je Stoun zaslužio značajnu zatvorsku kaznu – ali da je sedam do deset godina zatvora, koliko je predložilo tužilaštvo – previše.

Sud je zatvorsku kaznu od 40 meseci izrekao posle neočekivanog postupka ministra pravde Vilijama Bara, koji se umešao u slučaj Stouna i zatražio smanjenje prvobitno predložene kazne.

Taj slučaj obeležile su kontroverze pošto je nakon istupa ministra Bara, koji je zatražio da se Stounu umanji kazna, reagovao predsednik SAD-a Donald Tramp, koji ga je zbog te inicijative pohvalio.

Barovo traženje manje kazne od one koji su predložili njegovi tužioci je izazvalo mini revolt unutar ministarstva pravde. Četvoro federalnih tužilaca koji su predložili da Rodžer Stoun bude osudjen na sedam do devet godina zatvora povuklo se iz slučaja posle intervencije ministra pravde.

Američki predsednik, koji je tokom nedelje odobrio pomilovanja za jedanaest zatvorenika iz uticajnijih sfera društva, poručio je da se, za sada, uzdržava od takvih poteza.

„Neću se koristiti širokom ovlašćenjima kojima raspolažem kao predsednik Sjedinjenih Država. Želim da se proces okonča. Mislim da je to najbolje jer bih voleo da Rodžer bude oslobodjen“, rekao je Tramp.

Zbog predlog o blažoj kazni za Rodžera Stouna ponovo su pokrenute nedoumice o Trampovom uticaju na Ministarstvo pravosudja koje bi trebalo da deluje nezavisno.

Pravni zastupnici 67-godišnjeg Rodžera Stouna tražili su za svog klijenta uslovno oslobadjanje – navodeći kao razloge za to njegove godine, zdravlje i čist dosije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar