U trendu

Kdžaferović: Ne interesuje me razgovor Vučića i Dodika

SARAJEVO – Aktuelni predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da od današnjeg susreta predsednika Srbija Aleksandra Vučića i njegovog srpskog kolege Milorada Dodika ne očekuje ništa, ne zna o čemu će razgovarati, ali ga, kaže, na kraju krajeva i ne interesuje.

Džaferović je u intervjuu za Dnevnik D Federalne tv. rekao uoči današnjeg sastanka Vučića i Dodika u Beogradu, dan nakon što se srpski predsednik sastao sa visokim predstavniko u BiH Kristijanom Šmitom, da ni ranije ništa nisu mogli da saznaju iz tih susreta i da su, kako je naveo, mogli samo da nagađaju i da pretpostavljaju, te da nije ni važno šta će biti na današnjem sastanku, jer, navodi, „BiH je država, ona ima svoj suverenitet, teritorijalni integritet“.

Reagujući na jučerašnji susret Vučića i Šmita, Džaferović kaže da celi svet zna da su Kancelarija visokog predstavnika i visoki predstavnik dĺo dejtonske strukture BiH.
„To zna i predsednik Srbije. Celi svet zna da visoki predstavnik ima pravo da koristi bonska ovlašćenja… Kazati da ste protiv bonskih ovlašćenja, ali eto da je mir najbitniji je tek onako, da se nešto kaže…“, naveo je Džaferović.

Na pitanje da li je zvanični Beograd izabrao stranu, Džaferović smatra da bi to, kako kaže, „trebalo procenjivati na osnovu konkrentih poteza i postupaka, ne na osnovu izjava“.

“ Ono što ja znam je da se Srbija i kompletan Zapadni Balkan nalaze u trbuhu EU, odnosno okolo nas u države EU“, kaže.

Smatra je i da je jedino logično da Srbija ide evropskim putem i NATO putem.

„Ja drugog puta ni za Srbiju ne vidim. Kako drugačije objasniti postojeću geografsku raspoređenost NATO-a, EU. To svi treba da znamo. I ono što je jako bitno, neće se moći više sediti na dve stolice“, kaže Džaferović i dodaje da je Srbija imala taj običaj da sedi na dve, tri stolice, ali da to više neće moći.

Naveo je i da ne zna od koga je Srbija ugrožena pa, kako kaže, gomilaju naoružanje, što, kako tvrdi, u BiH izaziva određenu vrstu zabrinutosti, iako je BiH sigurna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar