Kim Džong Un ipak u Pekingu: Moj dolazak doprineće miru (video)

Severnokorejski lider Kim Džong Un izjavio je da se nada da će njegova prva poseta Kini doprineti učvršćivanju mira i stabilnosti na Korejskom poluostrvu, ali i družbi između Pjongjanga i Pekinga.

Kim Džong Un u pratnji svoje žene doputovao je u trodnevnu nezvaničnu posetu Pekingu. Poseta Kima držana je u tajnosti.

– Ovog prolećnog dana, prepunog sreće i nade, moram da kažem da sam siguran da će moj susret sa predsednikom Si Đinpingom rezultirati prijateljstvom između Severne Koreje i Kine, kao i da će doprineti miru i stabilnosti na Korejskom poluostrvu – rekao je Kim tokom prijema koji je Si priredio severnokorejskom lideru u čast.

Ovo je ujedno i prva poseta Kima nekoj drugoj zemlji nakon što je stupio na vlast.

– Činjenica da sam odabrao Kinu kao zemlju u koju ću prvenstveno otputovati predstavlja dokaz koliko poštujem prijateljstvo između naših zemalj – rekao je Kim.

Kako prenose mediji, Kim je u Pekingu boravio od 25. do 28. marta, na poziv kineskom predsednika, a tu činjenicu je potvrdio i zvanični Seul.

Kina je o poseti Kima obavestila i američkog predsednika, saopštila je Bela kuća, a u tom obaveštenju nalazila se i lična poruka kineskog predsednika Si Đinpinga američkom lideru Donaldu Trampu.

Detalje te poruke Bela kuća nije saopštila.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.