Kim Džong-un priprema provokaciju Džou Bajdenu?

VAŠINGTON – Severna Koreja navodno se priprema za testiranje oružja dok su američki državni sekretar Entoni Blinken i ministar obrane Lojd Ostin u poseti Aziji.

Kako su CNN-u rekli službenici američke obaveštajne službe, Severna Koreja najverovatnije se priprema za prvo testiranje oružja otkako je Džo Bajden stupio na dužnost predsednika.

Stručnjaci napominju da bi takav potez Kim Džong-una u stvari bio prilično predvidljiv, imajući u vidu da je slične provokacije pravio i kad su bivša dva američka predsednika, Barak Obama i Donald Tramp, stupili na dužnost, preneo je Jutarnji list.

„Severna Koreja sad već tradicionalno sprovodi neku vrstu provokacije kad dođe do promene američke i južnokorejske administracije“, izjavio je naučnik Brus Klindžner iz Heritidž Fondacije.

„Jedan severnokorejski prebeg mi je priznao da je ideja bila da ih time ‘treniraju kao pse’ kako bi izmamili ustupke dveju močnih zemalja“, dodao je on.

Klindžner je istakao da bi se istorija mogla ponoviti i da je za pretpostaviti da će Pjongjang hteti u prvih par meseci Bajdenovog stupanja na vlast da izvede neku provokaciju.

Američki državni sekretar Entoni Blinken i ministar obrane Lojd Ostin trenutno su u Aziji na sastancima sa svojim japanskim i južnokorejskim kolegama.

Ako Severna Koreja izvede nekakvu provokaciju dok su Blinken i Ostin u Aziji, to bi bila jasna poruka Kim Džong-una Vašingtonu kojom želi da obezbedi da ga vide kao ključnog igrača u regionu, ističu americki zvaničnici.

Međutim, verojatnije je da će severnokorejski vođa pričekati i videti kako će sastanci biti završeni pre nego donese neku odluku.

Američki zvaničnici nisu hteli da preciziraju koja su predviđanja obaveštajne službe, ali najverojatniji scenario, koji se temelji na snimcima i drugim obaveštajnim podacima, je da bi moglo doći do testiranja balističkog projektila ili raketnog motora.

Severna Koreja je poslednji poznati test oružja izvela u martu prošle godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.