U trendu

Kim Džong Un zatražio povećanje proizvodnje žitarica

PJONGJANG – Severnokorejski lider Kim Džong Un zatražio je povećanu proizvodnju žitarica tokom četvorodnevnog sastanka vodeće Radničke partije, na kojem je glavna tema bio poljoprivredni razvoj, saopštili su državni međi, usled nagađanja da se ta zemlja susreće sa velikom nestašicom hrane.

Na sastanku Radničke partije Koreje, Kim je rekao da je „važno skoncentrisati se na prinose po hektaru, na svakoj farmi“, prenela je severnokorejska agencija KCNA.

On je, takođe, naglasio da da je potrebno da se poveća uloga pokrajinskih, gradskih i okružnih organa i svih farmi u ispunjenju dugoročnog poljoprivrednog razvoja, navodi Kjodo.

Kim je označio ostvarivanje poljoprivrednih ciljeva prvim zadatkom, među 12 postavljenih ove godine, što će, kako navodi Pjongjang, pomoći u razvoju ekonomije.

Pretpostavlja se da se snabdevenost hranom u Severnoj Koreji pogoršala delimično zbog sankcija na raketni i nuklearni program, kao i zbog zatvaranja granica zbog pandemije kovida.

Iz kancelarije predsednika Južne Koreje prošlog meseca saopšteno je da je zabeleženo više slučajeva izgladnjivanja do smrti u Severnoj Koreji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.