U trendu

Kim: Teška situacija, potreban još jedan naporan marš

PJONGJANG – Severnokorejski lider Kim Jong Un pozvao je zvaničnike vladajuće stranke da ulože dodatne napore i odricanja kako bi se prevazišla teška situacija, slična onoj iz devedesetih godina kada je zemlja prošla tešku ekonomsku krizu.

Rojters prenosi, pozivajući se na severnokoresku državnu agenciju KCNA, da je Kim u svom pozivu partijskim funkcionerima upotrebio izraz „naporan marš”, što je termin koji je korišćen početkom 90-tih godina kada se država suočavala sa četvorogodišnjom krizom.

Agencija navodi da je svoje komentare severnokorejski lider izneo u jučerašnjem govoru na zatvaranju konferencije za niže funkcionere Radničke partije u kome ih je pozvao da budu aktivniji i odgovorniji u sprovođenju novog petogodišnjeg ekonomskog plana koji je usvojen na kongresu stranke u januaru.

Rojters prenosi da je Severna Koreja kako bi sprečila širenje pandemije kovid-19 obustavila sva prekogranična putovanja i trgovinsku razmenu, a te mere, u kombinaciji sa međunarodnim sankcijama koje su na snazi zbog nuklearnog oružja i balističkih raketa Pjongjanga, odrazile su se negativno na ekonomiju zemlje i pokrenule zabrinutost zbog nove humanitarne krize.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar