U trendu

Kina će preduzeti kontramere protiv subjetaka SAD koji joj podrivaju suverenitet

PEKING – Kina je danas saopštila da će preduzeti kontramere protiv američkih subjekata koji potkopavaju kineski suverenitet, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin izjavio je to na početku redovnog brifinga za novinare, nakon što su SAD oborile kineski balon i navele da žele da sankcionišu šest kompanija koje su povezane sa kineskim programom povezanim sa navodnim kineskim špijunskim balonom, preneo je Rojters.

„SAD su zloupotrebile silu, preterale, eskalirale situaciju i to iskoristile kao izgovor za nezakonito sankcionisanje kineskih kompanija i institucija“, rekao je Vang.

Kina se tome čvrsto protivi i preduzeće kontramere protiv relevantnih američkih subjekata koji podrivaju suverenitet i bezbednost Kine u skladu sa zakonom, istakao je on.

Vang je kazo da će Kina odlučno čuvati svoj suverenitet i legitimna prava i interese.

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena dodala je šest kineskih subjekata povezanih sa kineskim programom navodnog špijunskog balona na izvoznu crnu listu.

Nova ograničenja dolaze u trenutku kada je Bela kuća saopštila da će razmotriti preduzimanje opsežnijih napora u cilju razotkrivanja kineskih špijunskih aktivnosti koje prete nacionalnoj bezbednost SAD i njenih saveznika., navela je agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar