U trendu

Kina će preduzeti odlučne kontramere da zaštiti suverenitet i teritorijalni integritet

Kineske kontramere zbog posete predsednice Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi Tajvanu biće odlučne, snažne i efikasne, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Hua Čunjing.

Kako je prenela Kineska medijska grupa (CMG), na dnevnom brifingu za novinare, u sredu, odgovarajući na pitanja, ona je rekla da će Kina preduzeti sve neophodne mere da zaštiti svoj suverenitet i teritorijalni integritet.

Sve posledice koje iz toga proizlaze snosiće američka strana i separatističke snage „nezavisnosti Tajvana“.

Osvrnuvši se na prošlost, portparolka je naglasila da su svakom provokacijom koju su napravile protiv Kine SAD posramile same sebe.

Hua je rekla da je najnoviji primer da su Pelosi i drugi podsticali nasilje u Hongkongu i zagovarali takozvani „lep krajolik“. Međutim, oni su samo ubrzali prelazak Hongkonga iz haosa u stabilnost i prosperitet i učinili da ‘orijentalni biser’ ponovo zablista.

Upitana za komentar o američkim zvaničnicima koji pokušavaju da opravdaju posetu Pelosi Tajvanu, pa čak i da prebace krivicu, Hua je istakla da se ti zvaničnici svim silama trude da daju izgovore i optužbe.

„To odražava nedostatak kredibiliteta, znanja o istoriji i samorefleksiji od strane vlade SAD“, kazala je.

„Tajvansko pitanje je nekada bilo najveća prepreka u normalizaciji odnosa Kine i SAD. Sjedinjene Države su 1971. godine Kini potvrdile nove principe koje će slediti u vezi sa pitanjem Tajvana. Američka strana je eksplicitno izjavila u Šangajskom kominikeu objavljenom 1972. da ‘Sjedinjene Države priznaju da postoji samo jedna Kina i da je Tajvan deo Kine. Vlada Sjedinjenih Država ne osporava taj položaj'“, dodala je.

Hua je spomenula Zajedničko saopštenje o uspostavljanju diplomatskih odnosa između Sjedinjenih Američkih Država i Narodne Republike Kine objavljeno 1978. i Zajedničko saopštenje od 17. avgusta 1982. godine, pokazujući da su obaveze koje je preuzela američka strana jasne i zapisane u dokumentima.

„Međutim, poslednjih godina, američka strana stalno iskrivljuje, zamagljuje i izdubljuje princip jedne Kine. Takođe, drsko nastoji da unapredi američko-tajvanske odnose i ohrabri separatističke aktivnosti ‘za nezavisnost Tajvana'“, rekla je Hua.

Portparolka je zaključila da je odlučno čuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kine čvrsta volja više od 1,4 milijarde Kineza.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar