U trendu

Kina demonstrira vojnu silu nad Tajvanom

PEKING – Kina je sa više od 30 vojnih, brobenih aviona ulazila u vazdušni prostor Tajvana, što je već druga velika demonstracija sile u poslednja dva dana.

Ministarstvo odbrane Tajvana je saopaštilo da je 39 kineskih brobenih aviona u dva naleta ušlo u zonu uzbunjivanja tajvanske protivazdušne odbrane, jedan tokom dana i jednom noću.

Sličan upad dogodio se i juče kada je 38 aviona uletelo u područje južno od Tajvana, prenosi AP.

Kina i Tajvan su se razdvojili 1949. godine tokom građanskog rata u kojem su komunisti preuzeli kontrolu nad kontinentalnom Kinom, a suparnički nacionalisti uspostavili vladu na Tajvanu i od tada zvanični Peking tvrdi da je Tajvan deo Kine.

Premijer Tajvana, Su Ceng-čang, osudio je juče upad kineskog ratnpog vazduihoplovstva u vazdušni prostor Tajvana.

„Kina je oduvek sprovodila brutalne i varvarske akcije kako bi ugrozila regionalni mir“, rekao je Ceng-čang tokom ceremonije otvaranja naučnog parka na jugu Tajvana.

Više od godinu dana Kina šalje borbene avione u područje južno od Tajvana, ali u petak i subotu bilo ih je najviše do sada, prenela je tajvanska Centralna novinska agencija.

Ministarstvo odbrane u Taipeju je potvrdilo da je najmanje 20 aviona detektovano u subotu tokom dnevnih letova u subotu i još 19 noću, a većina letelica je identifikovana kao borbeni avioni J-17 i SU-30.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.