U trendu

Kina i Centralna Azija spremne za ključni samit i izgradnju bližih veza

Kina i pet centralnoazijskih zemalja dočekale su ključni samit spremne da izgrade bližu zajednicu sa zajedničkom budućnošću i pošalju poruke solidarnosti, mira i razvoja u nestabilnom svetu.

Kineski predsednik Si Đinping predsedava Samitom Kine i Centralne Azije, prvim direktnim samitom šefova država Kine i centralnoazijskih zemalja, 18. i 19. maja u Sijanu, u severozapadnoj kineskoj pokrajini Šansi. Kako piše Sinhua, očekuje se da će čelnici izraditi nove nacrte za saradnju Kine i Centralne Azije.

Kako piše Sinhua, Samit se smatra najnovijom prekretnicom u živoj interakciji na visokom nivou, privrednoj saradnji i razmenama među ljudima između Kine i centralnoazijskih zemalja.

Uzajamno političko poverenje

Godine 2013. Si je prvi put kao šef kineske države otišao u Centralnu Aziju, posetivši Turkmenistan, Kazahstan, Uzbekistan i Kirgistan.

Kina i zemlje Centralne Azije prijateljski su susedi povezani zajedničkim planinama i rekama. Kina visoko ceni svoje prijateljstvo i saradnju s tim zemljama i uzima ih kao prioritet spoljne politike, rekao je Si tokom putovanja.

Tokom te posete unapređeni su odnosi Kine sa zemljama Centralne Azije. Sledeće godine Si je bio u državnoj poseti Tadžikistanu, tokom koje je postignut važan konsenzus o produbljivanju bilateralnih veza.

U prošloj deceniji Si je sedam puta posetio Centralnu Aziju, a takođe je ugostio više centralnoazijskih čelnika u Kini. Si je imao detaljne razmene s ljudima iz različitih sektora u regionu.

Odnosi Kine sa zemljama Centralne Azije postali su model za izgradnju novog tipa međunarodnih odnosa.

Bilo je mnogo nezaboravnih trenutaka. Si je obukao tradicionalnu tadžikistansku nošnju, pozivao se na kirgiske izreke, istraživao drevne gradove u Uzbekistanu i mali grad u Turkmenistanu, te ispričao priču o kazahstanskom studentu koji je dao krv u Kini. Povrh svega toga, Si je blisko sarađivao s čelnicima pet centralnoazijskih zemalja.

Vođeni diplomatijom šefa države, prijateljstvo i političko međusobno poverenje između Kine i Centralne Azije neprestano se produbljuju.

Kina i zemlje Centralne Azije podržavale su jedna drugu u pitanjima koja se tiču suvereniteta,
nezavisnosti i teritorijalnog integriteta i čvrsto su međusobno podržavale svoje razvojne puteve i modele upravljanja.

Udružile su se u borbi protiv terorizma, separatizma i ekstremizma, transnacionalnog
organizovanog kriminala i trgovine drogom. One su se takođe odlučno suprotstavile spoljnom mešanju ili pokušajima da se podstaknu „revolucije u boji“. „Ključ uspešne saradnje između Kine i pet zemalja Centralne Azije u poslednje tri decenije leži u našoj trajnoj posvećenosti međusobnom poštovanju, dobrosusedskom prijateljstvu, solidarnosti u teškim vremenima i obostranoj koristi“, rekao je Si kada se obraćao na virtuelnom samitu povodom obeležavanja 30. godišnjice diplomatskih odnosa Kine i zemalja Centralne Azije u januaru 2022.

Dobitna saradnja

Govoreći na Univerzitetu Nazarbajev u Kazahstanu 7. septembra 2013, Si je po prvi put predložio zajedničku izgradnju „ekonomskog pojasa duž Puta svile“.

Tokom protekle decenije, zemlje Centralne Azije postale su pioniri u promovisanju inicijative Pojas i put (BRI) i izgradile su region kao primer visokokvalitetnog razvoja BRI.

Od potpuno natovarenih vozova do zujanja proizvodnih linija i gasovoda, energična saradnja je
rezultirala zajedničkim razvojem.

Teretni voz sa više od 260 novih energetskih vozila stigao je u Taškent, glavni grad Uzbekistana, ranije ovog meseca. Obeležavajući 10. godišnjicu BRI, 12-dnevno putovanje vozom počelo je u Ssjanu, početnoj tački drevnog Puta svile.

Trenutno, 17 železničkih pravaca povezuje Sijan sa zemljama Centralne Azije i mnogim drugim azijskim i evropskim destinacijama, sa više od 1.100 putovanja vozom u prvom kvartalu godine.
Užurbani vozovi su oličenje snažne trgovine između Kine i zemalja Centralne Azije.

U 2022, obim trgovine dostigao je istorijski maksimum od 70,2 milijarde američkih dolara, što je više nego stostruko od vremena uspostavljanja diplomatskih veza pre oko tri decenije.

Od gasovoda Kina-Centralna Azija i železničkog tunela Ćamčić u Uzbekistanu do vetroelektrane Hanatas u Kazahstanu i autoputa sever-jug u Kirgistanu, brojni projekti saradnje su olakšali industrijsku nadogradnju i poboljšanje uslova za život.

Zvaničnici i eksperti očekuju da će samit otvoriti novo poglavlje u saradnji Kine i Centralne Azije.
Šu Đueting, portparol Ministarstva trgovine, rekao je da će Kina iskoristiti samit kao priliku i raditi sa pet centralnoazijskih zemalja na podizanju ekonomske i trgovinske saradnje na novi nivo.

Ekonomska saradnja Kine i Centralne Azije biće proširena na više oblasti, uključujući e-trgovinu, digitalnu ekonomiju i druge nove oblike poslovanja, rekao je Su Čang, istraživač sa Instituta za ruske, istočnoevropske i centralnoazijske studije pri Kineskoj akademiji društvenih nauka.

Raznolike interakcije

Danas Kina i pet centralnoazijskih zemalja imaju 62 para sestrinskih provincija, regiona i gradova.

Kineski univerziteti upisuju sve više studenata iz Centralne Azije, podstičući veće međusobno razumevanje i afinitet kroz razmenu mladih.

Ismail Daurov iz Kazahstana proveo je devet godina studirajući u Sijanu. Nazivajući Šansi svojim drugim rodnim gradom, Daurov se dobrovoljno prijavio da pomogne u lokalnom odgovoru na Kovid-19 u Sijanu tokom epidemije. Njegove reči – „Ja sam stranac, ali nisam autsajder“ – dirnule su mnoge ljude u Kini.

Si je takođe citirao njegove reči kao primer prijateljstva naroda Kine i zemalja Centralne Azije.
Slično Daurovu, sve veći broj studenata iz Centralne Azije odabrao je Kinu kao svoju omiljenu destinaciju za studiranje u inostranstvu.

Pre pandemije Kovid-19, broj centralnoazijskih studenata koji studiraju u Kini beležio je godišnji rast od preko 12 procenata između 2010. i 2018.

Kako svet izlazi iz pandemije, raste iščekivanje postavljanja novog rekorda u broju kineskih i
centralnoazijskih studenata koji studiraju u obrazovnim institucijama jedne, odnosno druge strane.

Odgovarajući na pismo studenata iz Centralne Azije koji studiraju na Kineskom univerzitetu za naftu, Si ih je ohrabrio da deluju kao izaslanici prijateljstva i mostova saradnje i doprinesu izgradnji još bliže zajednice Kine i Centralne Azije sa zajedničkom budućnošću.

S obzirom da je samit Kina-Centralna Azija spreman da ostvari opipljive rezultate, očekuje se novi napredak u jačanju veza između Kine i zemalja Centralne Azije, zaključuje Sinhua.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.