U trendu

Kina i Japan obeležili pola veka normalizacije odnosa

TOKIO – Premijer Japana Fumio Kišida i predsednik Narodne Republike Kine Si Điping istakli su danas važnost jačanja međusobne saradnje povodom pola veka od normalizacije odnosa dve zemlje, prenela je AP.

Uprkos jubileju odnosi Japana i Kine nisu na najvišem nivou zbog spora oko ostrva u Istočnom kineskom moru, kao i zbog rastućeg nezadovoljstva Japana jačanjem vojnog i ekonomskog uticaja Kine u regionu.

„Iako za unapređenje odnosa Japana i Kine danas imamo mnogo prostora, oni su opterećeni brojnim pitanjima“, rekao je Kišida u poruci Siju, koja je prikazana na velikom ekranu na ceremoniji koju su sponzorisale japanske uticajne kompanije i grupe prijateljstva i koja je održana u hotelu u Tokiju.

Kišida je rekao da se nada da će Japan nastaviti da razvija konstruktivne i stabilne odnose sa Kinom, kako bi opravdali ulogu koju dele kao glavne sile u jačanju regionalng i globalng mira i stabilnosti.

Si je u poruci Kišidi rekao da je normalizacija njihovih veza 1972. otvorila novo poglavlje u bilateralnim odnosima i da su dve zemlje od tada povećale razmenu i saradnju koja je donela blagostanje za oba naroda i mir i razvoj u regionu i svetu.

Dodao je i da pridaje veliku važnost razvoju veza Kine i Japana i da je spreman da sarađuje sa Kišidom na jačanju kinesko-japanskog odnosa koji ispunjava zahteve nove ere.

Istorijski sporazum između Kine i Japana, koji je označio početak saradnje, normalizaciju komunikacije i veza, potpisali su 29. septembra 1972. godine tadašnji premijer Japana Kakuei Tanaka i jedan od najistaknutijih predstavnika kineske revolucije i tadašnji premijer Kine Džou Enlaj.

Tanaka je tada izrazio kajanje Japana zbog ratne štete nanete Kini i priznao Peking kao jedinu legitimnu vladu zemlje.

Uprkos političkim previranjima ekonomski odnosi između dve zemlje su u konstantnom usponu u poslednjih pola veka, a Kina je najveći trgovinski partner Japana, podseća AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.