U trendu

Kina: Imali smo uspešnu komunikaciju sa talibanima

PEKING – Kineske vlasti su saopštile danas da su uspostavile „otvorenu i uspešnu komunikaciju i konsultacije sa avganistanskim talibanima“, nakon sastanka između predstavnika te grupe i kineskog ambasadora u Kabulu.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin nije izneo dodatne detalje o jučerašnjem sastanku između zamenika šefa političke kancelarije talibana Abdula Salama Hanafija i ambasadora Vanga Jua, ali je naveo da Kina smatra da je Kabul „važna platforma i kanal za obe strane da razgovaraju o važnim pitanjima“, prenosi agencija AP.

„Uvek smo poštovali suverenu nezavisnost i teritorijalni integritet Avganistana, vodili smo politiku nemešanja u unutrašnja pitanja Avganistana i pridržavali smo se politike prijateljstva prema čitavom avganistanskom narodu“, rekao je Vang novinarima na današnjoj konferenciji za novinare u Pekingu.

Dodao je da Kina poštuje nezavisnu odluku avganistanskog naroda o njihovoj budućnosti i sudbini, podržava implementaciju avganistanskih principa i da je spremna, kako kaže, da nastavi da razvija dobrosusedske odnose prijateljstva i saradnje sa Avganistanom i da igra konstruktivnu ulogu u miru i obnovi zemlje.

Kina je prošlog meseca ugostila delegaciju koju je predvodio visoki lider talibana Mula Abdul Gani Baradar na razgovorima.

Kako navodi AP, kineska ambasada u Kabulu je i dalje otvorena, i ne planira veću evakuaciju kineskih građana iz Avganistana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar