U trendu

Kina je odobrila prvu domaću mRNA vakcinu proizvođača lekova CSPC

PEKING – Kina je odobrila prvu domaću razvijenu mRNA vakcinu protiv kovida, saopštila je danas CSPC Farmasjustikl grupa.

To je prvi veliki uspeh tog tipa u zemlji koja je odbila da koristi zapadne vakcine protiv kovida i umesto toga podržala je domaća istraživanja, preneo je Rojters.

Kina, čije se domaće vakcine smatraju manje efikasnim od mRNA vakcina Moderne i Fajzer/Biontek, utrkuje se u razvoju vakcina koristeći RNK (mRNA) tehnologiju od početka 2020. godine, navodi agencija.

Dugo očekivano odobrenje dolazi nakon što je broj zaraženih naglo opao širom Kine otkako je ta zemlja iznenada ukinula svoja stroga „nulta-kovid“ ograničenja u decembru.

Zbog toga su izgledi za široku prodaju novoodobrene vakcine umereni, ali to bi Kini dalo dodatnu mogućnost za borbu protiv budućih epidemija i bazu za razvoj protiv novonastalih varijanti, rekli su naučnici.

Prema Rojtersu, vest o prvoj uspešnoj kineskoj vakcini protiv kovida nije izazvala mnogo pompe danas u domaćim medijima, nakon što se zemlja vratila u normalu i njene granice su ponovo otvorene.

Njeni najviši lideri su prošlog meseca proglasili „konačnu pobedu nad kovidom“.

CSPC je saopštio da su njegova ispitivanja vakcine pokazala kako su štetni efekti znatno niži kod starijih grupa, što bi moglo dobro doći Kini, koja je naglasila potrebu da se fokusira na zaštitu ugrožene starije populacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar