U trendu

Kina kaže da hoće ulogu u mirovnom rešenju u Ukrajini

Ministar spoljnih poslova Kine Ćin Gang rekao je danas da njegova zemlja želi da ima ulogu u okončanju sukoba u Ukrajini.

Ćin Gang je rekao učesnicima bezbednosne konferencije u Pekingu da je Kina zabrinuta da bi rat koji traje gotovo godinu dana mogao dalje da eskalira i da se „izmakne kontroli“.

„Peking je vrlo zabrinut zbog ovog sukoba koji se intenzivira i čak izmiče kontroli“, rekao je on pred više desetina stranih ambasadora i diplomata.

Kina će nastaviti da se zalaže za mirovne pregovore i da pruža „kinesku mudrost“ da bi se došlo do političkog rešenja, rekao je on.

„Istovremeno pozivamo zemlje na koje se to odnosi da odmah prestanu da dodaju ulje na vatru, da prestanu da prebacuju krivicu na Kinu i da prekinu sa govorom tipa Ukrajina danas, Tajvan sutra“, rekao je Ćin.

To je, kako izgleda, bio osvrt na vojnu podršku SAD-a i njenih saveznika Ukrajini, kao i na zabrinutost da se Kina priprema da upotrebi silu nad Tajvanom, autonomnim ostrvom koje smatra svojom teritorijom.

Kina je odbila da osudi rusku invaziju ili zločine protiv ukrajinskih civila i oštro je kritikovala zapadne ekonomske sankcije Moskvi. Kina još nije nazvala sukob u Ukrajini invazijom, prenosi AP.

„Mi nastavljamo da promovišemo mirovne pregovore… i da radimo sa međunarodnom zajednicom da promovišemo dijalog i konsultacije, odgovor na zabrinutost svih strana i potragu za zajedničkom bezbednošću“, rekao je kineski ministar.

On je rekao da je Kina uvek zauzimala objektivan i nepristrasan stav.

Kina se protivila kritici Rusije u Ujedinjenim nacijama dok je istovremeno insistirala na tome da treba da se poštuje suverenitet i teritorijalni integritet svih nacija, stav koji podržava kineski odnos prema Tajvanu, koji Kina smatra svojom teritorijom.

Šef za spoljnu politiku Kineske komunističke partije Vang Ji, i glavni kineski diplomata, putuje danas u Moskvu posle obilaska više evropskih zemalja i prisustvovanja Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Kremlj je juče saopštio da bi Vang Ji mogao da se sastane sa predsednikom Vladimirom Putinom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.