Kina:Letovi upozorenje separatističkim snagama na Tajvanu

PEKING – Kineska vlada je danas saopštila da su akcije kao što je preletanje njenih ratnih aviona prošlog vikenda blizu Tajvana upozorenje protiv spoljnog uplitanja i provokacija separatističkih snaga koje se zalažu za nezavisnost ostrva.
Upitan o letovima kineskih ratnih aviona Zu Fenglian, portparol kineske kancelarije za Tajvan, rekla je da ovakve vojne vežbe pokazuju spremnost Kine da zaštiti svoj nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet, prenosi AP.

„Oni su strogo upozorenje protiv spoljnog uplitanja i provokacija separatističkih snaga koje se zalažu za nezavisnost Tajvana“, rekla je ona u prvom zvaničnom komentaru kineske vlade na nedavne letove, navodi agencija.
Kina je u subotu poslala osam bombardera i četiri borbena aviona u tajvanski vazdušni prostor, saopštilo je tajvansko Ministarstvo odbrane i potvrdilo da je poslalo svoje lovce da nadgledaju tu aktivnost.

Američki Stejt department je kasnije izdao saopštenje u kojem poziva Kinu da „prestane sa svojim vojnim, diplomatskim i ekonomskim pritiskom na Tajvan“, posle ovakve kineske demonstracije sile, a Kina je nakon toga poslala 16 vojnih aviona u isto područje u nedelju, potvrdi je Tajvan, prenosi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.