U trendu

Kina: Na godišnjoj sednici parlamenta sutra izbor novog premijera i budžet

PEKING – Kina otvara sutra godišnju sednicu parlamenta, a Nacionalni narodni kongres (NPC) spreman je da sprovede najveće promene u vladi za poslednju deceniju.

Očekuje se da će se tokom sednice premijer Li Kećang povući i da će za njegovog naslednika biti izabran Li Kiang, kao i da će biti objavljen budžet, javlja Rojters.

Najavljeno je da će premijer Li Kećang otvoriti sednicu podnošenjem vladinog izveštaja o radu za koji se očekuje da će uključiti cilj ekonomskog rasta i do šest odsto, rekli su izvori uključeni u političke diskusije, dodaje Rojters.
Agencija navodi da bi Li i niz političkih zvaničnika koji su reformski orijentisani u oblasti ekonomije trebalo da se povuku tokom sednice, praveći mesto za političare lojalne predsedniku Si Đinpingu koji je dodatno ojačao svoju vlast kada je obezbedio treći mandat na mestu generalnog sekretara Komunističke partije Kine prošlog oktobra.
Očekuje se da će tokom sednice parlamenta bivši šef partije u Šangaju Li Kiang (63), dugogodišnji Sijev saveznik, biti izabran za premijera.
Li će imati zadatak da oživi kinesku ekonomiju, drugu po veličini u svetu koja je poslednje godine zabeležila porast od samo tri odsto.
Godišnja sednica parlamenta biće završena 13. marta,
a razgovaraće i o Sijevim planovima za reorganizaciju države i Komunističke partije, objavili su državni mediji u utorak, a analitičari su rekli da očekuju dalje jačanje uticaja Komunističke partije na državne organe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar