U trendu

Kina: Ne strahujemo od konfrontacije sa SAD

PEKING – Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji izjavio je da Kina ne strahuje od konfrontacije sa Sjedinjenim Državama, ali pozdravlja saradnju ako je obostrano korisna.

Problemi u američko-kineskim odnosima sveli su se na „strateški pogrešne procene“ američke strane, naveo je Ji u govoru objavljenom na internet stranici kineskog ministarstva spoljnih poslova, a prenosi agencija Rojters.

„Ako dođe do konfrontacije, onda se Kina neće plašiti toga i boriće se do kraja“, izjavio je Vang.

Britanska agencija Rojters navodi da su odnosi između SAD i Kine na niskom nivou zbog niza neslaganja, kao što je poreklo pandemije kovida-19, trgovina i ljudska prava.

U prošlomesečnom telefonskom pozivu koji je trajao više od tri sata, američki predsednik DŽozef Bajden vršio je pritisak na svog kineskog kolegu Si Đinpinga povodom pitanja ljudskih prava, dok je Si upozorio da će Kina odgovoriti zbog provokacija Tajvana.

Američki Senat usvojio je u četvrtak zakon o zabrani uvoza proizvoda iz kineskog regiona Sinđang jer su zabrinuti zbog prinudnog rada i navodne zloupotrebe tamošnje ujgurske muslimanske manjine.

Kina odbacuje optužbe za kršenje prava u Sinđangu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.