U trendu

Kina obeležava 77 godina od pobede nad Japanom

PEKING – U Kini je danas održana komemoracija povodom obeležavanja 77-ogodišnjice od pobede kineskog naroda nad Japanom u Drugom svetskom ratu.

Više desetina ljudi okupilo se u Šangaju, gde su odali poštu onima koji su dali živote za odbranu Kine u Memorijalnoj dvorani Songu Kangdžan, sagrađenoj u znak sećanja na prvu bitku velikih razmera tokom otpora, prenosi Kineski radio internacional.

U Specijalnom administrativnom regionu Hongkongu ceremonija je održana uz sviranje državne himne, podizanje zastave i odavanje počasti preminulima, u prisustvu lider Hongkonga Džona Lija i drugih zvaničnika.

U pekinškom okrugu Šiđingšan zvaničnici okruga, oficiri Narodnooslobodilačke armije i predstavnici studenata obišli su lokaciju na kojoj se nalazi topovska kupola koju su izgradili japanski osvajači.

Oglasila se i Ambasada Kine u Srbiji, koja je na Tviter nalogu objavila snimak posvećen značaju kineske vojske.

„Danas se obeležava 77. godišnjica pobede u ratu otpora kineskog naroda protiv japanske agresije i svetskom antifašističkom ratu. Kineska Narodna oslobodilačka armija – nepokolebljiva sila u zaštiti svetskog mira“, poručila je ambasada.

Japan je potpisao formalnu predaju u Drugom svetskom ratu 2. septembra 1945. godine, pola meseca nakon što ju je objavio.

Kina je 2014. godine proglasila 3. septembar za dan pobede nad Japanom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.