U trendu

Kina obeležava godišnjicu Nankinškog masakra

Stanovnici Nanđinga (nekada Nanking) danas su minutom ćutanja odali počast žrtvama Nankinškog masakra, a u čitavom gradu čule su se sirene.

Kako prenosi Sinhua, u celoj Kini danas se održava deveta nacionalna memorijalna ceremonija u znak žalosti za 300.000 žrtava masakra u Nanđingu.

Uprkos hladnoći, hiljade ljudi prisustvovalo je ceremoniji u Nanđingu, u istočnoj kineskoj provinciji Đangsu, sa belim cvetovima zakačenim na grudima u znak žalosti. Kineska nacionalna zastava vijorila se na pola koplja.

U 10.01 oglasile su se sirene i grad se zaustavio. Vozači u centru grada zaustavljali su automobile i trubili, dok su pešaci zastajali i minutom ćutanja odavali počast žrtvama.

Tinejdžeri su pročitali deklaraciju koja poziva na mir, a predstavnici građana udarili su u Zvono mira. Beli golubovi, koji simbolizuju nadu u mir, pušteni su da lete iznad trga Memorijalne hale žrtava masakru koji su počinili japanski osvajači.

Masakr u Nanđingu dogodio se kada su japanske trupe zauzele grad 13. decembra 1937. Tokom šest nedelja ubili su više od 300.000 kineskih civila i nenaoružanih vojnika u jednoj od najvarvarskijih epizoda Drugog svetskog rata.

Najviše zakonodavno telo Kine je 2014. proglasilo 13. decembar za nacionalni dan sećanja na žrtve masakra u Nanđingu.

Ove godine je umrlo sedam preživelih masakra, čime je ukupan broj registrovanih preživelih smanjen na 54. Preostali preživeli u proseku su stariji od 92 godine.

Kineska vlada je sačuvala svedočenja preživelih, zabeležena u pisanim dokumentima i na video snimcima. Ove zapise o masakru Unesko je uvrstio u svetski registar Pamćenje sveta 2015. godine.

Izložba sa zbirkom istorijskih artefakata u inostranstvu u vezi sa masakrom, uključujući kameru koja je snimila zverstva i audio fajlove japanskih vojnika, otvorena je danas u memorijalnoj hali.

Sa 453 istorijska predmeta kao što su fotografije i vojnički dnevnici koji su nedavno dodani ove godine, muzej je do sada sakupio više od 192.000 predmeta koji svedoče o ovom izuzetno brutalnom događaju.

Trinaest potomaka preživelih masakra u Nanđingu, koji su priznati kao prva kineska grupa naslednika sećanja na masakr u Nanđingu, prisustvovalo je današnjoj memorijalnoj ceremoniji.

Oni su iz porodica desetoro preživelih masakra.

„Kako preživeli budu stariji, njihovi potomci će snositi glavnu odgovornost za prenošenje istorijskih uspomena“, rekao je Vang Vejsing, potpredsednik Asocijacije za pomoć žrtvama u Nanđingu tokom agresorskog rata japanskih osvajača protiv Kine.

U prvoj grupi naslednika sećanja su Sja Juan i njen sin Li Juhan  iz porodice preživele Sja Šućin.

„Odrasla sam slušajući ratno iskustvo svoje bake. Ona sada ne čuje niti vidi jasno. Bila je njena želja da svedočimo u njeno ime i obavestimo ljude o zločinima koje su počinili japanski osvajači“, rekla je Sja Juan.

U aprilu ove godine, Vang Heng, jedan od preživelih masakra, umro je u 100. godini. Njegova unuka Vang Lian rekla je da je prošle godine pomogla stogodišnjaku da otvori svoj onlajn nalog kako bi ispričao čemu je svedočio u masakru. „Pisala sam po njegovom diktatu. Kad sam rekla da je svedočenje privuklo skoro 3.000 pratilaca za manje od pet dana, činilo se da mu je laknulo“, dodala je.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar