U trendu

Kina: Odlučne mere zbog trgovinskih pregovora SAD i Tajvana

TAJPEJ – Kina se odlučno protivi trgovinskim pregovorima između SAD i Tajvana i preduzeće sve neophodne mere da čvrsto zaštiti svoj suverenitet, bezbednost i razvojne interese, saopštile su vlasti u Pekingu.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da će Kina preduzeti odlučne mere da odbrani svoj teritorijalni integritet i apeluje na SAD da ne donose pogrešne procene, nakon što su se Vašington i Tajpej složili da započnu trgovinske pregovore, prenosi Rojters.

Povodom najave SAD da će započeti formalne trgovinske pregovore s Tajpejom, oglasilo se i kinesko ministartvo trgovine koje je poručilo da je politika „jedne Kine“ preduslov za učešće Tajvana u ekonomskoj saradnji sa inostranstvom, navodi britanska agencija.

SAD su najavile da će započeti formalne trgovinske pregovore s Tajvanom, nekoliko nedelja nakon posete predsedavajuće američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi, koja je izazvala oštre proteste Pekinga.

Očekuje se da će prva runda pregovora početi u „ranu jesen“, saopštila je Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika.

Prema „politici jedne Kine“, SAD priznaju i imaju formalne veze s Kinom, a ne s ostrvom Tajvanom, ali održavaju „čvrste neslužbene“ odnose s Tajpejom, uključujući kontinuiranu prodaju oružja ostrvu koje se suočava sa pojačanim političkim pritiskom Pekinga da prihvati njegov suverenitet, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.