U trendu

Kina održala vojne vežbe blizu Tajvana

PEKING/TAJPEJ – Kineska vojska je saopštila da je sprovela vojnu vežbu u oblasti Tajvanskog moreuza, nakon što je kinesko ministarstvo odbrane prethodno osudilo posetu delegacije američkog Kongresa Tajvanu.

Vežbe u oblasti Tajvanskog moreuza su „neophodna mera za očuvanje nacionalnog suvereniteta“, navelo je kinesko ministarstvo odbrane u saopštenju, a prenosi agencija AP.

U saopštenju se dodaje da je „patrola za ratnu spremnost“ podstaknuta „ozbiljno netačnim rečima i postupcima relevantnih zemalja po pitanju Tajvana“ i akcijama onih koji se zalažu za nezavisnost ostrva.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin je izjavio da Kina smatra posetu američke delegacije Tajvanu „ozbiljnim kršenjem“ američkih obaveza da neće imati formalne odnose sa Tajvanom, ostrvom na koje Kina polaže pravo.

„Sve rizične i provokativne akcije protiv ponovnog ujedinjenja Kine su kao mrav koji pokušava da sruši ogromno drvo, i osuđene su na neuspeh“, poručio je Vang.

Tajvansko ministarstvo odbrane je saopštilo da je šest kineskih vojnih aviona ušlo u njegovu jugozapadnu zonu protivvazdušne odbrane, uključujući četiri borbena aviona J-16 i dva osmatračka aviona.

Nekoliko tajvanskih medija izvestilo je da su neimenovani članovi iz Predstavničkog doma i Senata SAD stigli u Tajpej američkim vojnim avionom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.