U trendu

Kina osudila neodgovornu prodaju američkih podmornica Australiji

Kina je osudila danas, kako je ocenila, „izuzetno neodgovornu“ prodaju američkih podmornica na nuklearni pogon Australiji u okviru novog partnerstva u kome su SAD, Australija i Velika Britanija.

„Saradnja SAD, Velike Britanije i Australije po pitanju nuklearnih podmornica ozbiljno podriva regionalni mir i stabilnost, jača trku u naoružanju i dovodi u pitanje medjunarodne napore za neširenje nuklearnog naoružanja“, rekao je danas novinarima portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Lidžijan.

Optužio je tri zemlje da pokazuju „mentalitet hladnog rata“ i da koriste nuklearno naoružanje za geopolitičke svrhe.

Džao je ocenio da je nabavka američkih podmornica suprotna obavezama koje je Australija preuzela po pitanju neširenja nuklearnog naoružanja.

SAD, koje nastoje da ojačaju svoja savezništva naspram Kine objavile su juče da su sklopile sa Australijom i Velikom Britanijom veliko bezbednosno partnerstvo u zoni Indo-Pacifika, nazvano Aukus, koje uključuje isporuku podmornica na nuklearni pogon Kanberi.

Kao prva posledica tog spektakularnog dogovora je da je Australija prekinula veliki ugovor sa Francuskom o isporuci konvencijalnih podmornica. Pariz je osudio prekid ugovora i novo partnerstvo Australije kao „nož u ledja“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.