U trendu

Kina osudila proteste protiv izgradnje kampusa u Budimpešti

PEKING – Kinesko ministarstvo spoljnih poslova oglasilo se danas braneći plan da se u Mađarskoj sazida departman šangajskog Univerziteta Fudan i optužilo je protivnike tog projekta da politizuju i stigmatizuju normalnu međudržavnu saradnju.

Noseći transparente na kojima je pisalo „Izdaja“, hiljade Mađara su protestovale u subotu protiv planova kineskog Univerziteta Fudan iz Šangaja da otvori kampus u Budimpešti.

Demonstranti su optužili premijera Mađarske Viktora Orbana za bliske odnose s Kinom i izrazili bojazan da bi otvaranje kineskog kampusa u Budimpešti moglo da ugrozi kvalitet visokog obrazovanja i omogući Kini veći uticaj i u Mađarskoj i u EU, preneo je ranije Rojters.

Premijer Mađarske podržava ovaj plan koji bi trebalo da se realizuje do 2024. godine, a nezadovoljni mađarski liberali smatraju da bi novac trebalo da se iskoristi za poboljšanje uslova studiranja na mađarskim fakultetima.

„Budimo precizni protiv koga protestujemo. Mi imamo problem sa diktatorima, ali ni najmanje nismo protiv kineskog naroda koji živi u miru s nama u ovom divnom gradu“, poručio je gradonačelnik Budimpešte Gergeli Karaksoni, preneo je AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.