U trendu

Kina podržava centralnu ulogu UN u medjunarodnim poslovima

Kina kao najveća zemlja u razvoju, stalna članica Saveta bezbednosti UN i druga po visini doprinosa u redovni budžet UN, nastaviće da doprinosi sredstvima za podršku Fondu UN za mir i razvoj, koji u potpunosti odražava političku posvećenost Kine i njenu čvrstu podršku svetskoj oragnizaciji, izjavio je stalni predstavnik Kine pri UN Džang Djun.

Na šestom sastanku Upravnog odbora Povereničkog fonda Ujedinjenih nacija za mir i razvoj (UNPDF) Džang je ukazao da se svet trenutno suočava sa više kriza i da „medjunarodna zajednica mora da uhvati ruke kako bi se suočila sa izazovima i postigla zajednički razvoj“, prenela je Kineska medijska grupa (CMG).

„Kina očekuje da će fond čvrsto braniti istinski multilateralizam“, dodao je ambasador Kine na sastanku koji je održan u ponedeljak putem video veze a kojem su prisustvovali i šefica kabineta Izvršne kancelarije generalnog sekretara UN Marija Luisa Ribejro Vioti, zamenik generalnog sekretara UN za ekonomska i socijalna pitanja Liu Dženmin i generalni direktor Odeljenja za medjunarodne organizacije i konferencije Ministarstva spoljnih poslova Jang Tao.

Osnivanje UNPDF je 2015. najavio kineski predsednik Si Djinping, na samitu u znak sećanja na 70. godišnjicu UN, obećavši 200 miliona dolara u periodu od 10 godina. Njegov cilj je da podrži rad UN i promoviše multilateralnu saradnju.

„Ove godine se navršava 100 godina od osnivanja Komunističke partije (KP) Kine. Obeležava se i 50. godišnjica obnove kineskog legalnog sedišta u UN. Prošlog meseca predsednik Si Djinping prisustvovao je Generalnoj debati 76. zasedanja Generalne skupštine UN i održao ključni govor putem video-veze, koji šalje jasan signal podrške Kine UN u igranju centralne uloge u medjunarodnim poslovima i govori mnogo o značaju koji Kina pridaje i našoj podršci radu UN“, rekao je ambasador Džang.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar