U trendu

Kina pozvala SAD da izbegavaju sukobljavanje

Visoki kineski diplomata Jang Djieči pozvao je Kinu i SAD da se pravilno nose sa medjusobnim razlikama,  podstaknu bilateralnu saradnju i da izbegnu sukobljavanje na početku strateškog dijaloga dve zemlje na visokom nivou koji se održava u Enkoridžu na Aljasci, prenela je Kineska medijska grupa (CMG).

U tom dijalogu učestvuju Jang Djieči koji je član Politbiroa Centralnog komiteta (CK) Komunističke partije (KP) Kine i direktor Kancelarije za spoljne poslove CK KP Kine, kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji, američki državni sekretar Entoni Blinken i američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džek Salliven.

Jang je izrazio nadu da razgovori Kine i SAD mogu biti iskreni i rekao je da bi dve velike zemlje trebalo da preuzmu odgovornost za svetski mir, stabilnost i razvoj.

Kina je nedavno  usvojila okvir 14. petogodišnjeg plana za nacionalni ekonomski i društveni razvoj, koji se odnosi na period od 2021. do 2025. godine, i postavila je dugoročne ciljeve do 2035. godine, podsetio je Jang.

„Kina se sada nalazi na kritičnoj prekretnici u kojoj se vremenski okviri dva stogodišnja cilja približavaju: od 2020. do 2035. godine rad na tome da se u osnovi ostvari socijalistička modernizacija, a od 2035. do sredine 21. veka razvijanje Kinu u veliku modernu socijalističku zemlju“, rekao je.

Kina je postigla ogromna dostignuća u borbi protiv epidemije kovida-19, kao i u procesu iskorenjivanja apsolutnog siromaštva i izgradnje dobrostojećeg društva u svakom smislu, dodao je on.

Jang je rekao da se Kina pridržava vrednosti mira, razvoja, pravičnosti, pravde, demokratije i slobode.

„Kina prati medjunarodni sistem u čijem središtu su Ujedinjene nacije i medjunarodno pravo kao osnov, a ne pravila nekoliko zemalja. Većina zemalja sveta ne priznaje američke vrednosti kao medkunarodne vrednosti”, naglasio je Jang i dodao da Kina ima svoj oblik demokratije, dok SAD imaju svoj oblik.

Jang je takodje kritikovao situaciju sa ljudskim pravima u SAD, dodajući da bi Vašington trebalo da se bavi svojim poslovima, umesto što se meša u kineske unutrašnje stvari.

On je apelovao na SAD da prekinu da zloupotrebljavaju termin nacionalne bezbednosti kako bi ometale zdrave trgovinske kontakte.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar