U trendu

Kina pustila Kanađane, nakon što je osobođena Meng

PEKING – Dvojica Kanađana puštena su danas iz pritvora u Kini, saopštio je premijer Kanade DŽastin Trudo.

Majkl Spejvor i Majkl Kovrig optuženi su za špijunažu 2018. godine i uhapšeni, nedugo nakon što je kanadska policija uhapsila izvršnu direktorku Huaveija Meng Vandžou, koja je danas napustila Kanadu nakon dogovora sa američkim tužiocima, preneo je BBC.

Pritvaranja su izazvala diplomatske tenzije između dve zemlje, a kritičari su optužili Kinu za pritvaranje Spejvora i Kovriga u znak osvete za hapšenje Meng, kako bi ih koristili za cenkanje, što je Peking čvrsto odbacio.

Kanađani su sve vreme tvrdili da su nevini, a na konferenciji za novinare, Trudo je rekao da su prolazili kroz „neverovatno teške muke“.

„Dobra je vest za sve nas da su na putu kući, na putu svojim porodicama. U prethodnih 1.000 dana, pokazali su snagu, otpor i manire“, rekao je Trudo.

Premijer Kanade je rekao da će obojica stići u Kanadu danas u jutranjim časovima po lokalnom vremenu, a u njihovoj pratnji je Dominik Barton, kanadski ambasador u Kini.

Kovrig je bivši diplomata zaposlen u Međunarodnoj kriznoj grupi, odnosno briselskom „trustu mozgova“, dodaje BBC.

Spejvor je osnivač organizacija koje gaje međunarodne i kulturne veze sa Severnom Korejom.

U avgustu ove godine, kineski sud je osudio Spejvora na 11 godina zbog spijunaže, a za Kovriga još nije doneta presuda.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken rekao je da j njegova zemlja „zadovoljna“ kineskim potezom, ali je dodao da su dvojica Kanađana morala da trpe „više od dve i po godine proizvoljan pritvor“.

Pre toga, kanadski sudija naložio je puštanje Meng Vandžou, nakon što je postigla dogovor sa američkim tužiocima oko optužbi za prevaru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.