U trendu

Kina: Rat protiv droge napreduje, ali izazovi ostaju

Situacija sa kontrolom narkotika u Kini se poboljšala poslednjih godina zbog intenzivirane borbe i oštrih kazni, ali nove vrste zabranjenih droga i metoda trgovine i dalje ostaju veliki izazov, piše Kineska medijska grupa (CMG).

Broj krivičnih dela povezanih sa drogom smanjen je na 54.000 u 2021. sa 140.000 u 2017, uz prosečni godišnji pad od više od 20 odsto pet uzastopnih godina, rekli su zvaničnici na konferenciji za novinare koju je održalo Ministarstvo javne bezbednosti.

Do kraja 2021. Kina je imala skoro 1,49 miliona registrovanih korisnika ilegalnih droga, što je pad od 42,1 odsto u odnosu na 2016, uključujući 121.000 novoidentifikovanih korisnika droga, što je pad od 72,8 odsto u odnosu na 2016, navedeno je.

Osim toga, Kina takođe beleži kontinuirani pad krivičnih slučajeva u vezi sa drogom od 2015. Sudovi širom zemlje su uvek izricali oštre kazne kriminalcima umešanim u krivična dela u vezi sa drogom u protekloj deceniji, što znači zatvorske.

Kina sada ima 449 vrsta narkotika i psihotropnih supstanci na listi kontrolisanih droga, a 58 ih je dodato prošle godine.

„Kina sada ima najveći broj navedenih kontrolisanih droga i najstrožu kontrolu droga na svetu“, rekao je Lijang Jun, šef Biroa za kontrolu narkotika Ministarstva javne bezbednosti uoči Dana borbe protiv narkotika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar