U trendu

Kina: SAD da prestanu sa mesanjem u ZOI

PEKING – Kina je danas pozvala SAD da prestanu sa mešanjem u Zimske olimpijske igre u Pekingu, koje počinju sledeće nedelje, aludirajući na diplomatski bojkot Vašingtona i nekih od njegovih saveznika.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji je izneo takav zahtev u današnjem telefonskom razgovoru sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova, a prenosi agencija AP.

Vang je, sudeći prema saopštenju objavljenom na veb stranici ministarstva, pozvao i na prekid američke podrške Tajvanu, na koji Kina polaže pravo.

Kineski ministar se požalio da je administracija predsednika Džoa Bajdena zadržala oštru političku i ekonomsku politiku prema Pekingu koja je doneta ranije, uprkos tome što je prethodno izrazila želju za uspostavljanjem odnosa koji imaju manje konfrontacija.

Zvanični Vašington je ranije saopštio da neće slati zvaničnike na Igre koje počinju 4. februara, u znak protesta zbog navodnog kineskog pritvaranja više od milion muslimanskih Ujgura u severozapadnom regionu Sinđangu, i kršenja ljudskih prava u drugim delovima zemlje.

Diplomatski bojkot, međutim, ne sprečava američke sportiste da učestvuju na Igrama koje se održavaju u skladu sa strogim pravilima usvojenim u sklopu borbe protiv pandemije kovida-19.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar