U trendu

Kina: Sastanak Makartija sa predsednicom Tajvana uticao bi na odnose sa SAD

PEKING – Kineski konzulat u Los Anđelesu upozorio je danas predsedavajućeg Predstavničkog doma američkog Kongresa, Kevina Makartija, da se ne sastane sa predsednicom Tajvana Cai Ing-ven tokom njenog boravka u SAD i ne ponavlja „katastrofalne greške iz prošlosti“.

U saopštenju se navodi da bi susret Makartija sa tajvanskom predsednicom „u bilo kom svojstvu“ veoma povredio osećanja kineskog naroda, poslao pogrešan signal „tajvanskim separtističkim snagama“ i uticao na političke odnose Kine i SAD, prenosi Rojters.

Kineski konzulat tvrdi da boravak Cai Ing-ven u SAD nije moguće označiti za „tranzit“ na putu prema zemljama Srednje Amerike i da tajvanska predsednica želi da „priredi politički šou“.

Makarti ignoriše pouke iz grešaka prošlosti, navodi konzulat, aludirajući na posetu tadašnje predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu, u avgustu prošle godine.

„Ovaj susret ne bi doprineo miru, bezbednosti i stabilnosti u regionu, ovaj susret nije u zajedničkom interesu kineskog i američkog naroda“, zaključuje se u saopštenju.

Kevin Makarti bi sutra u Kaliforniji trebalo da se sastane sa Cai Ing-ven, a SAD tvrde da je u pitanju uobičajena praksa i da Kina nema razlog da preterano reaguje na ovaj sastanak.

Ministarstvo spoljnih poslova Tajvana je označilo kineske kritike za apsurdne i dodalo da Tajpej neće poputiti pred pritiscima Pekinga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.