U trendu

Kina se izvinila Kostariki zbog incidenta sa balonom

SAN HOZE – Ministarstvo spoljnih poslova Kostarike saopštilo je danas da je Peking priznao da je jedan od kineskih balona leteo iznad Kostarike kao i da se kineska ambasada u San Hozeu izvinila za ovaj incident.

Ambasada je, navodi se, „insistirala na tome da je balon korišćen u naučne svrhe, pre svega za praćenje vremenskih prilika“, kao i da je balon skrenuo sa svoje predviđene putanje, prenosi Rojters.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Kostarike je 5. februara saopštio da su lokalni zvaničnici dobili informaciju o balonu koji je leteo iznad zemlje 2. februara.

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Kine je na jučerašnjoj konferenciji u Pekingu izjavila da je balon, koji je primećen iznad Latinske Amerike, korišćen u civilne svrhe.

Kineski balon, koji je pre nekoliko dana leteo iznad Severne Amerike, izazvao je trzavice između Vašingtona i Pekinga.

Američki borbeni avion F-22 Reptor je 4. februara u 19.39 po srednjeevropskom vremenu oborio kineski balon, a Vašington sumnja da je reč o špijunskom balonu Pekinga.

Sa druge strane Kina tvrdi da je reč o meterološkom balonu i kritikovala je SAD zbog njegovog obaranja, nazvavši taj potez „očigledno preteranom reakcijom koja ozbiljno narušava duh međunarodnog prava“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.