U trendu

Kina: Sukob sa Severnom Korejom bi mogao da izbije svakog trenutka

Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji rekao je danas da bi sukob sa Severnom Korejom mogao da izbije „svakog trenutka“, upozorivši da ne bi „bilo pobednika“ ni u kakvom ratu.

Ministar se oštrim rečima obratio na konferenciji za štampu sa svojim francuskim kolegom Žan-Markom Eroom, nakon što je predsednik SAD Donald Tramp rekao da će „problem“ Severne Koreje „biti rešen“.

Vang dodaje da je u poslednje vreme primetio rast tenzija SAD i Kine sa jedne strane i Severne Koreje sa druge strane, prenosi AFP.

„Ukoliko rat izbije, rezultat je situacija u kojoj svi gube i ne može postojati pobednik“, rekao je Vang na konferenciji.

On dodaje da strana koja izazove konflikt „mora da preuzme istorijsku odgovornost i plati odgovarajuću cenu“.

Vang kaže da je jedino rešenje dijalog.

Vang Ji rekao je ranije danas da je neophodno sprečiti da situacija u Severnoj Koreji krene nepovratnim tokom.

Sve je veća zabrinutost u svetu zbog mogućnosti da Severna Koreja uskoro sprovede šesti nuklearni test ili novu raketnu probu, uprkos sankcijama Ujedinjenih nacija i upozorenjima SAD da je njihova politika strateškog čekanja gotova, javlja Rojters.

Savetnik za spoljnu politiku Bele kuće rekao je danas da SAD razmatra vojne opcije kao odgovor na programe naoružanja Severne Koreje, rekavši da ukoliko se ponovi još jedan test, neće biti pitanja „ako“, već „kada“.

Postoje izveštaji o aktivnosti na mestu za testiranje nuklearnog naoružanja u Severnoj Koreji uoči 105. rođendana osnivača te države Kim Il-Sunga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.