U trendu

Kina uvela protivmere za putnike iz Japana i Južne Koreje

PEKING – Kineska ambasada u Seulu saopštila je danas da je suspendovala izdavanje viza za posetioce iz Južne Koreje, a istu odluku Peking je doneo i za putnike iz Japana, što je protivmera za države koje državljanima Kine uvode ograničenja zbog kovid-19.

Ambasada će politiku prilagoditi „diskriminatornim ograničenjima ulaska“ u Južnu Koreje građanima Kine, navodi se u saopštenju kineske ambasade u Seulu, prenosi Rojters.

Protivmere Kine usledile su dan nakon što je ministar spoljnih poslova Ćin Gang izrazio zabrinutost zbog ograničenja, u telefonskom razgovoru sa južnokorejskim kolegom Park Đinom, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

Predsednik Južne Koreje Jun Suk-jol izjavio je u ponedeljak da granične mere zemlje treba da se striktno fokusiraju na bezbednost južnokorejskih građana.

Kina je takođe obustavila izdavanje viza japanskim putnicima, saopštilo je danas nekoliko izvora iz turističke industrije, nakon što je Peking zapretio da će preduzeti kontramere protiv Japana i nekih drugih zemalja zbog strožih ograničenja ulaska putnicima iz Kine zbog korone, prenosi Kjodo.

Nakon što je Peking u nedelju ponovo otvorio svoje granice i odustao od karantinskih mera, Japan je dodatno pooštrio granične kontrole za putnike iz kontinentalne Kine i Makaa, zahtevajući dokaz o negativnom testu na kovid-19 pre polaska zbog porasta slučajeva u susednoj zemlji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar