U trendu

Kina uvodi političku ideologiju Si Đinpinga u nastavni plan

PEKING – Kina će političku ideologiju kineskog predsednika Si Đinpinga uvesti u nastavni plan i program, javlja BBC.

„Misao Si Đinpinga pomoći će tinejdžerima da uspostave marksistička uverenja“, navodi se u najnovijim smernicama kineskog ministarstva prosvete.

Ideologija će biti integrisana od osnovne škole do univerziteta.

Ovakav plan ima za cilj „negovanje osnivača i naslednika socijalizma i svestranu moralnu, intelektualnu, fizičku i estetsku osnovu“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Smernice uključuju i radno obrazovanje s ciljem „da se neguje njihov vredni duh“ i obrazovanje o nacionalnoj bezbednosti.

Zvanični Peking je 2018. godine uneo „misao Si Đinpinga“ u ustav.

Od tada je ta ideologija uvedena na nekim univerzitetima i među političkim omladinskim organizacijama koje drže vannastavne aktivnosti.

Nove smernice će, međutim, biti znatno opsežnije.

„Osnovne škole će se fokusirati na negovanje ljubavi prema zemlji, Komunističkoj partiji Kine i socijalizmu. U srednjim školama fokus će biti na kombinaciji perceptivnog iskustva i proučavanja znanja, kako bi se učenicima pomoglo u formiranju osnovnih političkih sudova i mišljenja,“ objavio je državni medij „Global tajms“.

„Na fakultetu će biti veći naglasak na uspostavljanju teorijskog razmišljanja“, dodaje taj list.

Ministarstvo takođe radi na uključivanju tema kao što su stranačko liderstvo i obrazovanje u oblasti nacionalne odbrane u nastavni plan i program, izjavio je Tjen Huišeng, zvaničnik ministarstva obrazovanja.

Prethodni kineski lideri smislili su svoje političke ideologije koje su ugrađene u ustav stranke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.