U trendu

Kina: Vežbe usmerene protiv separatista i mešanja spolja

PEKING – Kineske vojne vežbe u blizini Tajvana usmerene su prema snagama koje promovišu formalnu nezavisnost ostrva i predstavljaju pravedan potez u cilju zaštite mira i stabilnosti, saopštila je danas kineska Kancelarija za poslove Tajvana.

Vlasti u Pekingu poručile su i da vežbe imaju za cilj da odvrate eventualno mešanje spoljnih sila, a tokom današnje konferencije za novinare portparol kineske Kancelarije za poslove Tajvana, naglasio je da je uzrok trenutnih tenzija sprega tajvanske vladajuće Demokratske napredne stranke (DPP) sa stranim snagama i njihove provokacije zbog zahteva za nezavisnost ostrva, prenosi Rojters.

Vojne tenzije sa Kinom, koja smatra Tajvan svojom teritorijom, najveće su u više od 40 godina, potvrdio je ministar odbrane u Tajpeju prošle nedelje, koji tvrdi da će, prema procenama, Kina moći da izvede invaziju punog obima na ostrvo do 2025.

On se obratio u parlamentu nakon što je Kina četiri dana uzastopno vršila masovne upade avionima u takozvanu protivvazdušnu identifikacionu zonu Tajvana, što vlasti u Tajpeju smatraju demonstriranjem sile Pekinga.

Uprkos tenzijama i današnjim komenatrima, i kineski predsednik Si Đinping i predsednica u Tajpeju Caj Ing-Ven održali su relativno pomirljive govore tokom vikenda, navodi agencija.

Si je obećao da će ostvariti mirno ponovno ujedinjenje sa Tajvanom i nije direktno pomenuo upotrebu sile, a Caj je poručula da će Tajvan nastaviti da jača svoju odbranu, kako bi osigurao da niko ne može da prisili ostrvo da prihvati put koji je odredila Kina, a ponovila je želju za mirom i dijalogom sa Pekingom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar