U trendu

Kina: Zabrana TikToka nesigurnost SAD, zloupotreba državne moći

PEKING – Zabrana aplikacije za deljenje videa TikTok u vlasništvu kompanije iz Kine, koju je usvojila američka vlada, otkriva nesigurnost Vašingtona i predstavlja zloupotrebu državne moći, izjavio je danas portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning.

Vlada SAD je „suviše zategla koncept nacionalne bezbednosti i zloupotrebljava državnu moć da bi potisnula kompanije drugih zemalja“, rekao je Mao na brifingu, preneo je AP.
„Koliko nesigurne u sebe mogu biti SAD, najveća svetska supersila, da se u tolikoj meri plaše omiljene aplikacije mladih?“, zapitao je on.
Bela kuća je u ponedeljak dala svim saveznim agencijama smernice da u roku od 30 dana izbrišu TikTok sa svih vladinih uređaja.

Ona ni ranije nije dozvoljavala TikTok na svojim uređajima.

TikTok koristi dve trećine američkih tinejdžera, ali u Vašingtonu postoji zabrinutost da bi Kina mogla da iskoristi svoja zakonska i regulatorna ovlašćenja da dobije privatne korisničke podatke ili da pokuša da progura dezinformacije ili narative koji favorizuju Kinu.

Kongres i više od polovine američkih država do sada su zabranili TikTok na službenim mobilnim uređajima.
U Kina su već duže vreme blokirane stane platforme društvenih medija i aplikacije za razmenu poruka, uključujući Jutjub, Tviter, Fejsbuk i Instagram.
Kanada je ranije danas zabranila kinesku aplikaciju TikTok na telefonima državnih službenika, a ova mera stupiće na snagu sutra, preneo je Rojters, pozivajući se zvanično saopštenje poslato zaposlenima u saveznoj vladi.

Odluka je doneta u cilju bezbednosti podataka, nakon što je internom analizom utvrđeno da metode prikupljanja podataka TikToka, čine korisnike osetljivim na sajber napade.

Potez je usledio nekoliko dana nakon što je Evropska komisija uvela sličnu zabranu, da bi osigurala bezbednost informacija pošto je interni pregled pokazao da TikTok metode prikupljanja podataka mogu da ostave korisnike ranjivim na sajber napade, navodi list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.