U trendu

Kineski ambasador pozvan u belgijsko ministarstvo zbog sankcija Pekinga

Belgijska ministarka spoljnih poslova Sofi Vilmes (Sophie Wilmès) pozvala je danas na razgovor kineskog ambasadora u Belgiji, dan nakon što je Peking sankcionisao deset Evropljana, saznaje Frans pres od izvora iz belgijske vlade.

„Poziv je poslat, sastanak je zakazan za posle podne“ sa ambasadorom Kine, rekao je taj izvor.

Evropska unija je juče uvela sankcije četvorici bivših i sadašnjih lidera kineskog regiona Sindjijang
zbog položaja ujgurske manjine, a isto su učinile i Velika Britanija i Kanada.

Peking je odgovorio sankcionisanjem deset Evropljana koje je optužio za „širenje laži“ na osnovu studija koje Kina smatra pristrasnim.

Medju sankcionisanima je i pet poslanika Evropskog parlamenta, kao i belgijski poslanik Samuel Kogolati (Cogolati) koji je prošlog meseca podneo predlog zakona kako bi se utvrdio „genocid“ nad Ujgurima.

Šefica belgijske diplomatije je „oštro odbacila“ sankcije Pekinga koje su odgovor na mere čiji je cilj „odbrana ljudskih prava“.

Sankcionisanim Evropljanima i njihovim porodicama zabranjen je boravak u kontinentalnom delu Kine, Hongkongu i Makau.

Na meti Pekinga su i četiri evropske fondacije, uključujući „Alijansu demokratija“, dansku instituciju koju vodi bivši generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen.

Peking je danas saopštio da je tokom noći pozvao ambasadora EU u Kini Nikolu Šapuija (Nicolas Chapuis) kako bi „najoštrije osudio“ evropske sankcije „zasnovane na lažima i lažnim informacijama“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.