U trendu

Kineski grad Đinan nudi podršku porodicama sa više dece

Đinan, glavni grad istočne kineske provincije Šandong, počeo je od ove godine da daje novčane subvencije kako bi podstakao porodice da imaju više dece.

Parovi u tom gradu primaće mesečnu naknadu od 600 juana (oko 88,6 američkih dolara) za drugo ili treće dete rođeno od 1. januara, dok ne napuni tri godine, predviđa se planom implementacije za optimizaciju natalitetne politike i promovisanje dugoročnog i uravnoteženog razvoja stanovništva koji je sačinila lokalna vlast.

Da bi stekli pravo na subvencije, roditelji i drugo ili treće dete treba da imaju svoj „hukou“ ili status registrovanog domaćinstva u gradu Đinan, piše Sinhua.

Mere za podsticanje nataliteta previđaju, pored drugog, da žene imaju 158 dana porodiljskog odsustva, a njihov supružnik najmanje 15 dana porodiljskog odsustva. Oba roditelja imaju takođe najmanje 10 dana roditeljskog odsustva svake godine dok dete ne napuni tri godine.

Porodice sa drugim ili trećim detetom takođe će dobiti državnu podršku u školovanju, zdravstvenom osiguranju i javnom stanovanju, predviđeno je novim planom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.