U trendu

Kineski Junan usvojio uredbu o zaštiti vekovima starih stabala čaja

Jugozapadna kineska provincija Junan usvojila je uredbu o zaštiti svojih drevnih stabala čaja, koja predviđa da divlje i kultivisane biljke čaja starije od 100 godina u toj pokrajini treba da budu bolje zaštićene.

Nova uredba, koja će, kako prenosi Sinhua, stupiti na snagu od 1. marta 2023. godine, zabranjuje šest vrsta ponašanja koje štete drevnim biljkama čaja i njihovom okruženju. Zabranjeno je neovlašćeno sečenje i presađivanje drevnih stabala čaja, rezbarenje ili lomljenje grana drveća, iskopavanje korena i guljenje drevnih stabala čaja.

Druge nezakonite prakse uključuju, ali se ne ograničavaju na upotrebu štetnih regulatora rasta i hemijskih herbicida, ispuštanje otpadnih gasova i vode, kao i odlaganje i slaganje otpadaka unutar zaštitnog područja drveća, predviđa se uredbom.

Junan se može pohvaliti raznovrsnim resursima germplazme čajevca. Uredba se takođe zalaže za pravilno istraživanje i korišćenje resursa germplazme drevnih stabala čaja, uzgoj novih sorti čaja dobrog kvaliteta, kao i uspostavljanje relevantnih industrijskih lanaca.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar