U trendu

Kineski proizvođači planiraju izvoz 400 miliona doza vakcina

HONGKONG – Kineski proizvođači lekova postigli su dogovore sa drugim zemljama za isporuku 400 miliona doza vakcine protiv virusa kovid-19.

Tri vodeće kineske kompanije Sinofarm (Sinopharm), Sinovak (Sinovac) i Kansino bajolodžiks (CanSino Biologics) imaju dogovore za snabdevanje zemalja Latinske Amerike, Bliskog istoka i Azije, pokazali su podaci koje su prikupili britanska kompanija za analizu naučnih podataka Erfiniti (Airfinity) i američki Đuk global helt inovejšn centar (Duke Global Health Innovation Centre).

Istovremeno, Peking je dao diplomatsko obećanje da će vakcine kineske proizvodnje biti “globalno javno dobro” za zemlje u razvoju, navodi SCMP.

U članku se, pored ostalog, postavlja pitanje kako će Peking uskladiti planove za izvoz sa vakcinacijom oko 1,4 milijardi stanovnika u Kini.

Kako su saopštili kineski zdravstveni zvaničnici, pojedini kandidati za vakcine prikupili su dovoljno podataka za privremenu analizu treće faze ispitivanja i to je dostavljeno regulatorima.

Kina je počela sa isporukom vakcina zemljama širom sveta, a prvenstveno onim državama koje su pomogle u kliničkom ispitivanju poput Brazila i Indonezije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.