U trendu

Kineski ratni brod usmerio laser na australijski vojni avion

SIDNEJ – Brod kineske ratne mornarice usmerio je laser na australijski vojni avion koji je leteo iznad severnih prilaza Australiji, potencijalno ugrožavajući ljudske živote, saopšteno je danas iz ministarstva odbrane Australije.

Mornarički avion P-8A Posejdon otkrio je laser koji je emitovan sa broda mornarice Narodne oslobodilačke vojske Kine, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Australije, prenosi Rojters.

„Lasersko osvetljavannje aviona sa kineskog broda je ozbiljan bezbednosni incident. Ovakve aktivnosti imaju potencijal da ugroze ljudske živote. Oštro osudujemo neprofesionalno i nebezbedno vojno ponašanje“, saopštilo je australijsko ministarstvo.

Kineski ratni brod je u trenutku incidenta plovio na istok zajedno sa drugim brodom PLA-N kroz Arafursko more, između severne obale Australije i južne obale Nove Gvine, jesaopštilo je ministarstvo.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da su oba broda u međuvremenu prošla kroz moreuz Tores i da su uplovila u Koralno more.

Odnosi izmedu Australije i Kine koja je najveći trgovinski partner Australije, pogoršali su se nakon što je Kanbera 2018. godine izopštila kompaniju Huavei iz svoje 5G širokopojasne mreže, pooštrila zakone protiv stranog politickog mešanja i pozvala na nezavisnu istragu o poreklu korona virusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar