U trendu

Kineski vicepremijer pozvao na vladavinu podataka za održivi razvoj

Kineski vicepremijer Ding Sjuesijang pozvao je u ponedeljak na uspostavljanje vladavine podataka u cilju implementacije Globalne razvojne inicijative (GDI) i ubrizgavanja nove energije u održivi razvoj.

Ding, takođe član Stalnog komiteta Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, izneo je ove primedbe u ponedeljak, tokom govora na ceremoniji otvaranja 4. Svetskog foruma podataka Ujedinjenih nacija u Hangdžouu, glavnom gradu istočne kineske provincije Džeđijang.

On je istakao izuzetna dostignuća koja je Kina postigla na polju razvoja digitalne ekonomije.

Vicepremijer je rekao da će Kina ubrzati inovativnu primenu digitalnih tehnologija, u potpunosti iskoristiti prednosti velikog obima podataka i različitih scenarija primene, promovisati efikasno kruženje podataka u skladu sa propisima radi jačanja novih pokretača ekonomskog razvoja i pružiti snažnu podršku visokokvalitetnom razvoju.

Svoje predloge izneo je u četiri tačke. Prva se odnosi na podržavanje istinskog multilateralizma i produbljivanje globalnog digitalnog upravljanja. Ding je pozvao na rušenje digitalnih barijera, veću povezanost podataka i ravnopravno, otvoreno i kooperativno digitalno partnerstva.

Druga tačka je jačanje primene digitalnih inovacija, ubrzana promocija digitalne transformacije, jačanje kolaborativne inovacije digitalnih tehnologija nove generacije i promovisanje integracije digitalnih tehnologija u svim oblastima i kroz ceo proces ekonomskog i društvenog razvoja.

Treće što treba učiniti je promovisanje pravičnog razvoja, premošćavanje digitalnog jaza, stvaranje otvorenog, inkluzivnog, pravednog i nediskriminatornog okruženja za razvoj digitalne ekonomije, poboljšanje njene dostupnosti i deljenje dividende tehnološkog razvoja digitalne tehnologije.

Poslednja tačka predstavlja zajednički rad na implementaciji Agende za održivi razvoj 2030, jačanju statističkog praćenja globalnog smanjenja siromaštva, bezbednosti hrane, snabdevanja energijom, zdravstva i drugih oblasti, kao i merenju napretka i rezultata održivog razvoja na blagovremen i tačan način.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.