U trendu

Kirbi: Rusi odlučili da se fokusiraju na Donbas

BEOGRAD – Portparol Pentagona DŽon Kirbi izjavio je danas da kad je reč o situaciji u Ukrajini administracija u Vašingtonu veruje da su Rusi odlučili da se fokusiraju na Donbas, na jug i na istok Ukrajine.

Oni su pokrenuli svoje jedinice da bi ih ponovo snabdeli i izveli operacije na istoku i jugu Ukrajine, rekao je Kirbi.

Kirbi je rekao i da se Ukrajinci hrabro brane i da će SAD sa svoje strane učiniti sve da im pomognu u tome.

„Uskoro ćemo Ukrajincima poslati pomoć vrednu milijardu dolara, kazao je on i dodao da SAD nastavlja da razgovara sa Ukrajincima na svim nivoima i koordiniše slanje pomoći i oko 30 drugih zemalja. Posvećeni smo našim NATO saveznicima, radimo sve da pomognemo u osiguravanju bezbednosti istočnog krila, imamo 80.000 američkih vojnika u Evropi i ostajemo otvoreni na eventualne slanje dodatnih trupa“, kazao je Kirbi.

„Znamo da bez obzira kada i kako se ovaj rat završi, bezbednost u Evropi se promenila i aktivno ćemo razgovarati sa svojim saveznicima i partnerima o tome“, dodao je portparol Pentagona.

Kirbi je rekao i da SAD žele da Ukrjina pobedi, da joj pruže šansu i pomognu joj da se odbrani od Rusije.

„SAD žele celu, suverenu Ukrajinu, koja će imati šansu da se obnovi uz pomoć sveta“, naveo je i dodao da je pitanje o okončanju rata pitanje za predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i njegovu vladu, a da SAD poštuju njegovu vladu i ono što oni smatraju da je najbolje za njih.

Kirbi je naglasio da se Ukrajinci bore u Donbasu osam godina i da je Zelenski rekao da neće dati ni centimetar zemlje.

Naveo je da Rusi nisu postigli cilj na severu, pa ni na jugu, gde su ih Ukrajinci odbacili i da sada idu na istok, da prebacuju većinu snaga na Donbas, da se koncentrišu na manji geografski region, tako da se, poručio je, treba pripremiti za prolongiranje rata i žestoke sukobe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar