Kirijakides: Astra Zeneka da ispuni moralnu i ugovornu obave

BRISEL, 27. januara ( Tanjug) – Evropska komisija pozvala je kompaniju Astra Zenkea da ispuni moralnu, društvenu i ugovornu obevezu i isporuči dogovorene količine vakcina EU.

Evropska komesarka za zdravlje, Stela Kirijakides, upozorava da EU svaki dan gubi ljudske živote zbog pandemije Kovid-19.

Dodaje da je ugovor ša Astra Zenekom potpisan unapred kao bi obezbedili kompaniji da razvije proizvodne kapacitete i danom autorizacije vakicne počne iskoruku za EU tržište.

”To što su u nemogućnosti da obezbede proizvodne kapacitete je pritivno duhu ugovoru. Odbijamo logiku po kojij pri koji zatraći dobije isporuku. To je možda moguće u lokalnoj mesari, ali ne u ugovorima”, kaže Kirijakides.

Kirikides upozorava da EU ima nameru da odbrani integritet svoje investicije i novac svojih poreskih obveznika.

Ona naglašava da je EU spremna da se angažuje sa Astra Zenekom u pronalaženju rešenja za nastalu situaciju u duhu prave saradnje i odgovornosti.

Novi sastanak predstavnika EU i Astra Zeneke ja najavljen večeras za 18: 30 časova, a EU zvaničniic pozvija britansku faramceutsku kompaniju da ponudi kompletne informacije, ispuni dogovoreno i povrati poverenje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.